Gemi Kaptanlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

efekaptan
Mart 7, 2017

Gemi Kaptanlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gemi kaptanı olmak, ülkemizde insanların hayallerini süsleyen mesleklerden biridir. Gerek kazanılan maaş gerek iş olanakları olsun gemi kaptanlığı güzel ve havalı bir meslek. Tabii bir o kadar da zor bir meslek olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Eğer gemi kaptanı olmak hayaliniz ise ve bu yolda ilerlemek istiyorsanız, aşağıda sizler için hazırladığımız bilgilere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Gemi kaptanı ne iş yapar?

Gemi kaptanı, gemideki seyir ve operasyon işlerinin tümünü kontrol eden sevk ,idare eden ve yöneten kişidir. Gemileri emniyet içerisinde idare etmelidirler. Zabit ve mürettebattan oluşan bir ekibi yönetmek ile sorumlu olan gemi kaptanı, geminin hızını, rotasını ayarlar ve tehlike durumlarına karşı tedbir alırlar.

Limanda iken gemiye yüklenecek yüklerin veya gemiye binecek yolcuların emniyetinden gemi kaptanı sorumludur. Aynı zamanda geminin parçalarının bakımının yapılmış ve çalışır durumda olduğundan emin olmaları gerekir. Sonuç olarak gemi kaptanı, gemide olup biten her türlü şeyden sorumludur ve her şeyi en ince ayrıntısına kadar takip etmelidir.

Gemi kaptanı nasıl olunur?

Gemi kaptanı olabilmek için üniversitelerin denizcilik fakültelerinden veya meslek yüksekokullarının ilgili programlarından mezun olmanız gerekir. Ancak bununla bitmez. Mezun olduktan sonra düzenli aralıklarla yapılan gemi adamı yeterlilik sınavına girerek başarılı olmanız ve sertifika almanız gerekir. Ardından sağlık kontrolünden geçersiniz ve liman cüzdanı almak için liman başkanlıklarından birine başvuruda bulunursunuz. Bu sürecin sonunda gemi kaptanı belgeniz ile birlikte mesleğinize başlayabilirsiniz.

Gemi kaptanlığında tercih edebileceğiniz iki seçenek vardır. Uzakyol kaptanı veya yakınyol kaptanı olabilirsiniz. Uzak yol kaptanı olanlar tüm sularda ve gemilerde çalışabilirler. Yakın yol kaptanı olanlar ise karadan sadece belirli bir mesafeye kadar olan gemilerde çalışabilirler. Bu konuda kendinize bir kariyer planlaması çizmeniz ve hangi alanda ilerleyeceğinize karar vermeniz gerekir.

Gemi kaptanı hakkında mesleki bilgiler

Gemi kaptanı dediğimiz mevkii aslında işin en üst noktasıdır ve sizin bu noktaya ulaşabilmeniz için uzun bir süreçten geçmeniz gerekir. Aşağıda gemi kaptanı olmaya giden süreci aşama aşama sizler için hazırladık.

– Mezun oldunuz.

– 1 yıl deniz stajı yaptınız.

– Gemi Adamları Yeterlilik Sınavına girerek başarılı oldunuz.

– Gemilerde 3. Kaptan olarak görev aldınız.

– 3. Kaptan olarak 36 ay deniz hizmeti yaptınız.

– 2. Kaptan olabilmek için Gemi Adamları Yeterlilik sınavına girerek başarılı oldunuz.

– Gemilerde 2. Kaptan olarak görev aldınız.

– 2. Kaptan olarak 36 ay deniz hizmeti yaptınız.

– 1. Kaptan olabilmek için Gemi Adamları Yeterlilik sınavına girerek başarılı oldunuz.

– Gemilerde 1. Kaptan olarak görev aldınız.

Kısacası, 22 yaşında üniversiteden mezun olan denizci adayları, uzak yol kaptanı olabilmek için en az 6 yıllık bir süreçten geçmek zorundadırlar. Yani en üst nokta olan gemi kaptanlığı için en erken 28 yaşınıza kadar çabalamalısınız. Eğer bu işe gönlünüzü verdiyseniz bunu başarabilirsiniz.

 

Bir Sınav Başlığı Girin
12 Haziran 2016
Geri Sayım Kodu