Liman Cüzdanı Nasıl Çıkarılır?

efekaptan
Mart 1, 2017

Liman Cüzdanı Nasıl Çıkarılır?

Liman cüzdanı veya diğer adı ile gemi adamı cüzdanı, gemi personellerinin gemiye çıkmak için edinmek zorunda oldukları bir belgedir. Bu cüzdanı çıkartarak her türlü gemilerde çalışabilirsiniz. Ancak cüzdan çıkartabilmek için bir takım şartları yerine getirmiş ve bazı belgeleri teslim etmiş olmanız gerekiyor.

Liman cüzdanı, ilgili kanundaki maddeye göre  Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı bölge müdürlüklerince verilir. Bu müdürlükler;  İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Çanakkale, Trabzon ve Antalya olmak üzere 7 şehrimizdedir. Cüzdanınızı çıkardıktan sonra En yakın Emniyet Müdürlüğü’nde tasdik ettirilmesi zorunludur. Verilen bu cüzdan 5 yıl için geçerli olacaktır.

Yukarıda saydığımız başkanlıklara aşağıdaki belgeleri teslim ederek başvuruda bulunmanız gerekir.

– T.C. Kimlik Numarası beyanı,

– Diploma, mezuniyet veya öğrenim belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği,

– İkametgâh beyanı,

– Fotoğraf(3 Addet),

– Sağlık raporu,

– Askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyan,

– Dilekçe,

– STCW Kurs Başarı Belgesi.

Başvuru ile İlgili Bilmeniz Gereken Diğer Konular

Aşçı ve kamarot yeterlikleri için gemi adamı cüzdanı almak isteyenler, yukarıdaki belgelere ek olarak meslekleri ile ilgili aldıkları eğitim veya çalışma belgelerini de eklemek zorundadırlar. Bu belgeleri yurtdışından almış olan kişiler, belgelerinin fotokopilerini ve Türkçe’ye çevrilmiş hallerini noterde onaylatmalılar.

Gemi adamı olmak için alacağınız sağlık raporu, 2 yıl için geçerli olacaktır. Bu süresinin sonunda düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmeniz gerekir. İki yılda bir yapılan bu sağlık kontrollerinde bir sakınca görülmezse görevinize devam edebilirsiniz. Sağlık raporu alırken vereceğiniz ücret gittiğiniz hastaneye göre değişkenlik gösterir. Her hastanede bu raporu alamazsınız. Bu raporu vermeye yetkili bir hastaneden belgenizi aldıktan sonra Sahil Hudutlar Genel Müdürlüğü’ne giderek onaylatmanız gerekir.

Liman cüzdanı çıkarma işlemleri, tüm işlemler düşünüldüğünde yaklaşık 2 ay sürmektedir. İstanbul’dan başvuracak kişiler çok yoğunluk yaşayacakları için Marmaris, Bodrum ve İzmir gibi yerlerden başvurmak sizin için daha hızlı sonuç almanızı doğurabilir. Cüzdan çıkarma işlemlerinin toplam maliyeti ise 1000-1500 lirayı bulabilmektedir.

Başvuruda teslim edeceğiniz vesikalık fotoğrafın beyaz fon üzerine olması zorunluluğu vardır ve 20 adet vermeniz gerekir.

Liman cüzdanı başvuru sürecinde ilk yapmanız gereken şey, 5 aşamadan oluşan STCW kurslarından birine giderek sertifika almaktır. Yaklaşık 1 ay süren bu eğitimde; Personel Güvenliği Sosyal Sorumluluk Eğitimi, Denizde Kişisel Can Kurtarma Teknikleri Eğitimi, Temel İlkyardım Eğitimi, Yangın Önceleme ve Yangınla Mücadele Eğitimi ve Can Kurtarma Araçlarını Kurtarma Eğitimi sertifikalarını almanız gerekiyor. Bunlara ek olarak Birleştirilmiş Gemi Güvenlik Eğitimleri sertifikasını almanız da zorunludur. Bu eğitimleri aldıktan sonra sınavlardan geçerek ilgili belgeleri alabilirsiniz.

Bir Sınav Başlığı Girin
12 Haziran 2016
Geri Sayım Kodu