Tarihteki En Önemli 9 Gemi ve Hikayesi

efekaptan
Şubat 28, 2017

Tarihteki En Önemli 9 Gemi ve Hikâyesi

Tarihteki en önemli 9 gemiyi ve hikayesini sizler için hazırladık.

Titanic

Tarihte yapılmış en büyük trans atlantik olarak maziye kazınan Titanic gemisi, herkesin bildiği gibi 20. yüzyılda sular altına gömülerek ve 1500’den fazla yolcusunun ölümüne sebep olarak efsaneleşti. Titanic gemisi, Batılıların toprak paylaşma savaşlarından kaçış yıllarında yeni kıtaya göç ediş sırasında, bu işin daha kolay olması için düşünülerek yapılmış bir gemiydi. Yani İngiltere’den Amerika’ya göçün kolaylaşması ve hızlanması amaçlanarak yapılmıştı. Ama başarıya ulaşamadan sulara gömüldü.

Bandırma

Türk topraklarının her karışının işgal altında olduğu yıllardı. İzmir, Antalya, Adana, Konya, Urfa ve daha pek çok ilimiz İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiği gibi sıra Samsun’a da gelmişti. Bu duruma tepki gösteren Türkler işgallere direniyordu. Böyle bir süreçte İstanbul hükümeti, bölgedeki karışıklığın giderilmesi ve halkın elindeki silahların toplanması için Mustafa Kemal’i 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilmişti. Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen bu görev için Bandırma vapuruna binerek Samsun’a gitti. Ancak oraya adım attığı andan itibaren yapacağı ilk iş, görevinden istifa ederek işgallere karşı mücadele eden Türk direniş örgütlerine büyük destek vermek oldu.

Nao Victoria

Dünyanın çevresini gezen ilk gemi olma özelliğini taşıyan Nao Victoria gemisi, Portekizli kaşif Ferdinard Magellan’ın keşif yolculuğunda kullanıldı. Kaşif Magellan’ın 5 adet gemi ile başladığı bu keşif yolculuğuna dayanabilen tek gemi Nao Victoria oldu. Bu hikâyede ilginç olan taraf, geminin dünyayı dolaşan ilk gemi olmasına karşın, Magellan’ın dünyayı dolaşan ilk kaşif olamamasıdır. Çünkü Magellan bu yolculuk sırasında öldürülür ve baştan sonaa gemide olmayı başarabilen Victoria bu unvanın sahibi olur.

Victory

Tarihte ahşaptan yapılmış en büyük gemi olan Victory, henüz buharlı gemiler üretilmeden evvelki dönemin en gösterişli gemisi olarak biliniyor. Trafalgar Savaşı’nda İspanyol ve Fransız donanmalarına karşı mücadele eden İngiliz donanmasının başındaki Amiral Nelson, sayısız tamirat geçiren Victory gemisi ile İngiliz donanmasına zafer kazandırmayı başarmıştır.

Mary Rose ve Vasa

İngiliz Kralı 8. Henry’nin gururu olan ve 1510 yılında yapılan Mary Rose, ilk başta kısa okçuluk ve kısa menzilli savaş amaçlı yüzen bir kale gibi inşa edilmişti. Ancak sonradan alabora olarak sulara karıştı. Aynı şekilde İsveç Kralı Gustavus Adolphus’un gururu olan Vasa da alabora olarak denizin dibini boylamıştı. 64 top ve bir orduyu taşıyan bu devasa gemi, 1961’de denizden çıkarıldı.

 

Missouri

2.Dünya Savaşı’nın bittiği tarihlerde Japonların İttifak Kuvvetleri’ne teslim olduğu ABD gemisi Missouri, aynı zamanda Amerika’nın ürettiği son savaş gemisi olarak da biliniyor. Japon Dışişleri Bakanı Mamoru Shigemitsu, bu geminin güvertesine alınarak teslim alınmıştı ve bu olay ile birlikte tarihe geçmişti.

Endeavour

Endeavour, kaşif James Cook’un Avustralya ve Yeni Zelanda’ya ilk defa ayak basmak için çıktığı yolculukta kullandığı gemidir. Pasifik üzerindeki bilimsel araştırmaların yapılabilmesi için inşa edilen gemiyi, daha sonra James Cook satın alarak  dünya turu amacıyla kullanmaya başlamıştır. James Cook, bu gemi ile sayısız keşif için bilimsel çalışma gerçekleştirmiştir.

Mayflower

Kızılderililerin yaşadığı yeni keşfedilen topraklara Püritenlerin yerleşmesi ile birlikte Amerika’nın kurulma temelleri atılırken, İngiltere’den Amerika’ya taşınma sürecinde kullanılan ilk gemi Mayflower oldu. Bu anlamda özel ve unutulmaz olan gemi, 102 adet yolcu ve 30 kişilik mürettebatı ile Massachusetts bölgesinde ilk kolonileri kurmayı başarmışlardır.

Skuldelev Gemileri

11.yüzyıldan kalma Viking gemileri olan Skuldelev Gemileri içinde hem savaş gemileri hem de yük gemileri bulunuyor. Skuldelev Gemileri, son derece gelişmiş bir yapıya ve tasarıma sahipler.

 

Bir Sınav Başlığı Girin
12 Haziran 2016
Geri Sayım Kodu